Határtalanul 2023

2023.05.15

Iskolánk hetedik évfolyamos tanulóival a "Határtalanul" pályázat keretében ebben az évben is ellátogattunk Erdélybe. Utazásunk 2023 május 9-től 13.- ig tartott. Első nap megtekintettük a Mézgedi barlangot, Vajdahunyad várát. Második nap Gyulafehérváron megtekintettük a Hunyadiak sírját, Segesváron pedig megkoszorúztuk Petőfi körtefáját. Székelykeresztúr szépségei után Szentegyházán foglaltuk el szállásunk. Harmadik napon sétát tettünk a Gyilkos tó körül, áthaladtunk a Békás szoroson, és nap végén közösen imádkozhattunk a Csíksomlyói kegyhelyen.

Negyedik napon Korond, és a Tordai sóbánya szépségeiben gyönyörködhettünk. Utolsó napunkon Kolozsvár, és Nagyvárad nevezetességeivel ismerkedhettünk meg.

Az Erdélyben töltött napok segítettek abban, hogy a tanulók tudatára ébredjenek annak, hogy irodalmi és történelmi nagyjaink jó része erdélyi születésű, történelmünk összefonódik Erdéllyel. Megtapasztalták, hogy hogyan éltek és élnek a határokon túli magyarok. Megértették, hogy az államhatáron kívül élők miért is igyekeznek megőrizni magyarságukat.

A csodálatos öt nap programja bebizonyította, hogy az elméletben tanultak elmélyítése, élővé tétele legjobban akkor valósítható meg, ha azt meg is tapasztalják a valóságban.

Köszönettel tartozunk iskolánk valamennyi dolgozójának és tanulójának, akik a program sikeréhez hozzájárultak, és lehetővé tették, hogy 37 tanulónk megélje az összetartozás érzését a határainkon túli magyarsággal.

"Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!"