Határtalanul

Határtalanul


Iskolánk 7.évfolyamos tanulói a Határtalanul pályázat keretében Erdélyben töltöttek négy élményekben gazdag napot. Megismerték Nagybánya, Kőrösfő, Kolozsvár, Torockó, Gyulafehérvár és Nagyszalonta nevezetességeit, jót túráztak a Tordai szakadékban és a sóbánya is felejthetetlen élményt nyújtott. 


Iskolánk hetedik évfolyamos tanulóival a "Határtalanul" pályázat keretében ebben az évben is ellátogattunk Erdélybe. Utazásunk 2023 május 9-től 13.- ig tartott. Első nap megtekintettük a Mézgedi barlangot, Vajdahunyad várát. Második nap Gyulafehérváron megtekintettük a Hunyadiak sírját, Segesváron pedig megkoszorúztuk Petőfi körtefáját. Székelykeresztúr szépségei után Szentegyházán foglaltuk el szállásunk. Harmadik napon sétát tettünk a Gyilkos tó körül, áthaladtunk a Békás szoroson, és nap végén közösen imádkozhattunk a Csíksomlyói kegyhelyen.

Negyedik napon Korond, és a Tordai sóbánya szépségeiben gyönyörködhettünk. Utolsó napunkon Kolozsvár, és Nagyvárad nevezetességeivel ismerkedhettünk meg.

Az Erdélyben töltött napok segítettek abban, hogy a tanulók tudatára ébredjenek annak, hogy irodalmi és történelmi nagyjaink jó része erdélyi születésű, történelmünk összefonódik Erdéllyel. Megtapasztalták, hogy hogyan éltek és élnek a határokon túli magyarok. Megértették, hogy az államhatáron kívül élők miért is igyekeznek megőrizni magyarságukat.

A csodálatos öt nap programja bebizonyította, hogy az elméletben tanultak elmélyítése, élővé tétele legjobban akkor valósítható meg, ha azt meg is tapasztalják a valóságban.

Köszönettel tartozunk iskolánk valamennyi dolgozójának és tanulójának, akik a program sikeréhez hozzájárultak, és lehetővé tették, hogy 37 tanulónk megélje az összetartozás érzését a határainkon túli magyarsággal.

"Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!"


A HATÁRTALANUL pályázatot az idén is sikerült elnyerni! Így a hetedik évfolyam a jövő héten elutazik ERDÉLYBE. Sok szép helyre ellátogatnak majd és megismerkednek Kolozsvári magyar gyerekekkel. A mai napon Molnár Péter tanár úr tartott nekik előkészítő órát. Köszönjük az érdekes előadást és a sok hasznos információt! 2021 szeptemberében a Határtalanul program keretében a 8. évfolyam tanulmányúton vett részt Partium, Belső-Erdély, Székelyföld és Dél-Erdély tájain. Szeptember 13-án reggel indultunk Miskolcról. Nagyváradon megnéztük a székesegyházat, majd folytattuk utunkat Kolozsvárra. Itt helyi diákokkal csoportos városnézésen vettek részt tanulóink. Másnap a Tordai-hasadékban túráztunk és Szent László pénzeket gyűjtöttünk. Délután Szovátán, a Medve-tó körül sétáltunk. A 3. napon a Kis-Cohárdra túráztunk, a hegycsúcsról néztünk le a Gyilkos-tóra, majd végigsétáltunk a Békás-szoroson. Székelykeresztúron megnéztük Petőfi körtefáját, Segesváron kincskereső városnézésen vettünk részt. Csodás élmény volt Vajdahunyad és Déva várának megismerése is. Finomakat ettünk és szuper volt valamennyi szállásunk. Fáradtan, de élményekben gazdagodva érkeztünk 17-én haza.Nagyon köszönjük Polacsek Tamás szervezőnek és Szeredai Norbert idegenvezetőnek ezt a fantasztikus utazást!


2019.április 16-19-ig a Határtalanul pályázat keretében a "Fejedelmek nyomában" Délerdélyben, Kalotaszegen, Partiumban jártunk a 7. évfolyamos tanulókkal. 16-án kedden, korán reggel indultunk Miskolcról. Aradon a Szabadság -szobornál koszorúztuk meg az aradi vértanúk emlékművét, majd Déva várát tekintettük meg. Algyógyon volt az első éjszakai szállásunk. Másnap Vajdahunyadon tettünk látogatást Hunyadi János várkastélyában, és Gyulafehérváron megkoszorúztuk a síremlékét. Kolozsváron a János Zsigmond Líceum hetedikes diákjai mutatták meg nekünk a város nevezetességeit. Április 18-án a Tordai sóbányát látogattuk meg, majd a Tordai-hasadéknál túráztunk. Kőrösfőn a református templomot csodáltuk meg, Vársonkolyoson a turistaházban volt a szállásunk. Pénteken 19-én a Révi szorosnál tettünk egy hosszabb túrát, a Zichy barlangban megkóstoltuk a "szerelem vizét",majd Nagyváradon volt részünk egy felfedező városnézésben. Nagykárolyban a Károlyi kastély megtekintése volt az utosó programunk. Óriási élménnyel gazdagodhattunk a pár nap alatt!

Köszönet Polacsek Tamás szervezőnek és Szeredai Norbert idegenvezetőnek, hogy felejthetetlenné tették számunkra ezt az utazást!!